Faq Wetgeving En Code - Vbov  thumbnail

Faq Wetgeving En Code - Vbov

Published May 11, 23
4 min read

'Verpleegkundigen Zijn Geen 'Lieve Zusters', We Hebben Een Vak'

Daarnaast zou ik graag de vele duizenden religieuzen willen vermelden, die zich in het verleden vaak dag en nacht hebben ingezet voor hun patiënten. Toen katholieke lekenverpleegsters vanaf het begin van de jaren 1960 geleidelijk de plaats van religieuze verpleegsters gingen innemen, verliep dat in eerste instantie moeilijk. Dat had te maken met de spanning tussen verpleging als roeping voor de religieuzen en als beroep en broodwinning voor de leken - diensten voor thuiszorg.

Aan het eind van de jaren 1960 was er ook de opkomst en de implementatie van de Integrerende Verpleegkunde, die zorgde voor een paradigmashift in de verpleegkundige prakijken. De shift van taak- naar teamverpleegkunde impliceerde een contestatie van het verpleegkundige model van de religieuze verpleegsters, al bleef de christelijke zorgtraditie een inspiratiebron (diensten voor thuiszorg).

De strijd van de verpleegkundigen voor een volwaardig statuut werd in 1974 bekroond met het Koninklijk Besluit nr. 78 over de uitoefening van de geneeskunde. Daaraan werd een luik toegevoegd over de uitoefening van de verpleegkunde, waardoor verpleegkundige een autonoom beroep werd met een beschermde titel. diensten voor thuiszorg. Voor het eerst werd de maatschappelijke rol van verpleegkundigen duidelijk omschreven: de gezondheidstoestand van patiënten evalueren, verpleegkundige diagnoses opstellen en technische prestaties leveren.

De vreugde was evenwel van relatief korte duur, want eind jaren 1980 ontstond uit onvrede met besparingen in de zorgsector de witte woede (diensten voor thuiszorg). Sindsdien kwamen verpleegkundigen regelmatig op straat om daaraan uiting te geven. Vandaag kennen we het beeld van de goed opgeleide en competente verpleegkundige die de best mogelijke zorgen wil verschaffen.

Het is nog maar van 5 maart – een week voor de lockdown – geleden dat 8. 500 verpleegkundigen en andere zorgverleners in Brussel betoogden tegen de besparingen in de zorgsector - diensten voor thuiszorg. Tijdens de coronacrisis kon die rekenen op veel waardering en applaus van de bevolking en ook van de politiek.

'Zijn We Anno 2021 Eindelijk Klaar Voor De Mannelijke ...



Tempus Thuisverpleging Gent

03 369 27 14
Klik hier voor meer

Het is nu afwachten of die steunbetuigingen in het post-coronatijdperk effectief zullen leiden tot een grotere erkenning, een betere verloning en een ruimer personeelskader voor de zorgverstrekkers. Ik ben op dat punt alvast gematigd optimistisch. Bron: Tertio - diensten voor thuiszorg.



Verpleegkundigen in het VK: wat doen ze en hoeveel verdienen ze?



Marlies Eggermont)Welk diploma moet men hebben om op materniteit te werken? Mogen verpleegkundigen (nog) op materniteit werken? Artikels 31-33 en 40-43 Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad nr (diensten voor thuiszorg). 2005/36/EG van 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties (Europese richtlijn over gereglementeerde beroepen)Artikels 45-64 Gecoördineerde wet 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, BS 18 juni 2015 (WUG)KB 1 februari 1991 betreffende de uitoefening van het beroep van vroedvrouw, BS 6 april 1991KB 18 juni 1990 houdende vaststelling van de technische verpleegkundige prestaties en de lijst van de handelingen die door een geneesheer aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd, alsmede de wijze van uitvoering van die prestaties en handelingen en de kwalificatievereisten waaraan de beoefenaars van de verpleegkunde moeten voldoen, BS 26 juli1990KB 23 oktober 1964 tot bepaling van de normen die door de ziekenhuizen en hun diensten moeten worden nageleefd, BS 7 november 1964, bijlage artikel N5 (erkenningsnormen materniteit, kenletter M)Er zijn drie zaken belangrijk: 1) de wettelijke bevoegdheid van de vroedvrouw en de verpleegkundige en 2) de kwalificatie van de patiënt (baby of moeder) en 3) de verplichting tot het bieden van kwalitatieve zorgverlening.

Volledige bevoegdheid vroedvrouw op materniteit, De vroedvrouw beoefent de verloskunde (= tak van de geneeskunde) en is ertoe gemachtigd de praktijk van de normale bevallingen te doen, overeenkomstig artikel 62 WUG en het KB van 1991 betreffende de uitoefening van het beroep van vroedvrouw:Artikel 62 WUG:§ 1. Zonder afbreuk te doen aan de uitoefening van de geneeskunde zoals bepaald inartikel 2 wordt onder de uitoefening van het beroep van vroedvrouw verstaan :1° het autonoom uitvoeren van de volgende activiteiten :a) diagnose van de zwangerschap;b) Artikel 2 KB 1991:De houder of houdster van de beroepstitel van vroedvrouw dient over het nodige materieel te beschikken om:- ter voorbereiding van de bevalling, aan de ouders raadgevingen te verstrekken over hygiëne en voeding;- de diagnose van de zwangerschap te stellen;- de zwangerschap te volgen;- de bevalling uit te voeren en de eerste zorgen aan de pasgeborene toe te dienen;- De verzorging van de pasbevallen vrouw op de materniteit is dus een voorbehouden bevoegdheid voor de vroedvrouw (diensten voor thuiszorg).

Zeer beperkte bevoegdheid van verpleegkundige op materniteit, Verpleegkundigen zijn wettelijk bevoegd om onder bepaalde voorwaarden verpleegkundige handelingen te stellen ten aanzien van zwangeren en bevallen vrouwen. Door het arrest van de Raad van State van 21 september 1993 werd de bevoegdheid van de verpleegkundige in het verloskundig domein zeer sterk gereduceerd: “In bijlage I bij het koninklijk besluit van 18 juni 1990 worden de volgende woorden geschrapt:- in punt 1.

Latest Posts

Mini Printer Kleur

Published Dec 11, 24
4 min read